تدوین خطی و تدوین غیر خطی دو اصطلاح در هنر تدوین و ساخت ویدیو هستن که بهتره تفاوت هاشون رو بدونید اگر قصد فعالیت در این زمینه رو دارید.
تدوین خطی و غیر خطی Non Linear Editing چیست؟
با 2 اصطلاح کلی در این زمینه آشنا بشید :
- ویرایش یا تدوین خطی Linear Editing
- ویرایش یا تدوین غیر خطی None Linear Editing
از اولین روزی که هنر تدوین فیلم بوجود اومد اصطلاح تدوین غیرخطی هم ایجاد شد پس، نوع غیرخطی دارای سابقه بیشتریه. تدوین خطی فیلم Linear Editing و تدوین غیرخطی فیلم Non Linear Editing دو سبک یا روش ویرایش ویدیو هستند.
تدوین خطی فیلم Linear Editor
فرض کنید در حال مشاهده ی مسابقه فوتبال به صورت زنده از تلویزیون هستید، در پایین تصویر هر از گاهی نام بازیکنان و پیامهایی دیده میشود ،این پیامها توسط سیستم کامیپوتری روی تصاویر انجام میگیرند آنهم به صورت لحظه ای و زنده، یعنی این نوشتار و گرافیک ها از قبل در نرم افزار و سخت افزار مورد نظر تنظیم شده و در زمان فوتبال فقط جای نام بازیکنان و عدد های مربوطه ویرایش و با یک کلیک پایین صفحه نمایش داده می شوند. به این نوع تدوین، تدوین خطی یا LE = Linear Editing میگیم.
تدوین خطی فیلم نیازمند دستگاه های خاص و همچنین اتصالات سخت افزاری است.
در یک مراسم یا همایش، سه دوربین داریم، هر سه باید به یک سیستم توسط کابل یا بی سیم متصل شوند، این اتصال باید توسط یک سخت افزار مخصوص انجام شود. تصویر هر سه دوربین همزمان وارد نرم افزاری که با سخت افزار هماهنگ می باشد شود.
اپراتور ( شخص ویرایشگر ویدیو ) با توجه به نیاز در زمان مشخص میتواند تصویر یک دوربین را به عنوان اصلی در نظر بگیرد. نوشتارها و حالت های گرافیکی که از قبل اماده نموده را فراخوانی و همان لحظه روی تصویر به نمایش بگذارد و میتواند تصویر در تصویر و یا ترنزیشن نیز اجرا کند.
تا اینجا هر دوربین را که خواست انتخاب و همه جلوه ها و نوشتارها را نیز اعمال نمود، حاصل چه میشود و کجا میرود؟ در این زمان از همان سیستمی که ویرایش ها لحظه ای درونش انجام می شود یک خروجی تصویر به تجهیزات صدا و سیما یا برودکست و یا دستگاهی که قابلیت رکورد داشته باشید متصل شده و هر ان چیزی که اپراتور میبیند روی آن دستگاه ذخیره خواهد شد.
بیشتر مصرف تدوین خطی برای نمایش برنامه های زنده کاربرد دارد. هر کاری که انجام دهیم امکان بازگشت یا تصحیح ندارد چون زنده در حال پخش شدن و مشاهده از سوی بسیاری مخاطب است، پس اپراتور تدوین خطی باید مسلط باشد چون امکان مرور نمودن فیلم را نداریم و همه ی تصاویر همان لحظه از مقابل دیدگان ما گذر خواهند نمود.
بدون بازگشت
همین نوع ویرایش لحظه ای موجب شده که به آن ویرایش یا تدوین خطی گفته شود، ویرایشی که امکان بازگشت نخواهد داشت.
تدوین غیر خطی فیلم Non Linear Editor
به زبان ساده، تدوین غیر خطی همان ویرایش ویدیو با سیستم و نرم افزارهای ویرایشگر ویدیو می باشد.
بر خلاف تدوین خطی، در تدوین غیر خطی دست ما خیلی باز تر است و شرایط خیلی بهتری داریم که در پایین به آنها اشاره میکنم :
- لحظه میتوانیم اشتباهات را تصحیح کنیم
- هر نوع افکتی بگذاریم و آنرا تغییر دهیم
- امکان مرور نمودن تمام پروژه بارها شدنی است
- وقت کافی داریم و هیچ استرسی وجود ندارد
- فیلمها از قبل رکورد شده اند، با موبایل یا دوربین، سپس به سیستم منتقل میشوند
- شما میتوانید بارها و بارها اشتباه کنید، از اول شروع کنید، حذف نموده و تولید مجدد کنید.
کاربردهای تدوین خطی
درست است که این روش تدوین کار سختی می باشد اما کاربری که آموزش دیده و خبره باشد نگرانی از آن نخواهد داشت چون هم تجربه کسب نموده و هم این راه را بارها طی نموده. با توجه به اینکه روش تدوین غیر خطی امکان اشتباه را خیلی زیاد از بین می برد اما همچنان امکان استفاده از غیر خطی در بسیاری پروژه های ویدیویی امکان پذیر نیست. مانی سافت لیستی از این مواقع را در زیر آورده :
- مراسمات مذهبی زنده
- مسابقات ورزشی
- همایش های رسمی و دولتی
چطور تدوین غیر خطی None Linear Editing یاد بگیریم ؟
برای اینکارمنابع فراوانی وجود دارد که هر کدام سعی در آموزش نکاتی دارند. برای اینکه راه یادگیری تدوین فیلم غیر خطی را درست طی کنید چند نکته برای شما دارم :
- آموزش تدوین فیلم هیچوقت به 100 نمیرسد
- یادگیری تدوین فیلم پله پله و مستمر است
- باید یک نرم افزار تدوین فیلم را بر اساس نوع ویدیوها و نیاز خود انتخاب کنید.
آماده اید برای یک شروع موفق؟
مجموعه کاملی از پکیج و دوره های آموزشی تدوین با نرم افزارهای مختلف منتظر شما هستن.
در تدوین فیلم ، بیشترین تاثیر توسط سی پی یو گذاشته میشود ، سپس مادربورد ، سپس رم و سپس کارت گرافیک.
سی پی یو وظیفه اصلی را داشته و بیشترین عملیات نمایش آنی افکت و رندر و دیکود و نکود ویدیوها را بر عهده دارد که در عملیات رندر نمایش آنی افکت ها در ویدیوها ، کارت گرافیک به کمک آن می آید.
رم وظیفه ایجاد گنجایش اجرای افکت ها و باز نمودن ویدیوها را بر عهده دارد اگر رم را به یک اتاق تشبیه کنیم ، هر چقدر رم بیشتر باشد ، تعداد نفراتی که در ان جا میشوند نیز بیشتر است حال اگر رم بیشتر باشد تعداد ویدیوها و عملیاتی که انجام میدهیم در آن بیشتر جا شده و به طبق سرعت سیستم دیرتر کند میشود.
مادربورد که مطمئنا برای هماهنگ سازی تمامی قطعات همیشه حرف برای گفتن دارد.
هارددیسک های اس اس دی را فراموش نکنید ، چرا که دارای بیشترین تاثیر در ادیت آنی و رندر را میگذارد.