ترانزیشن/ترنزیشن/Transition یک افکت دیجیتالی است که در نرمافزارهای تدوین فیلم برای رساندن معناهای مختلفی به بیننده مورد استفاده قرار میگیرد. دارای تنوع و کاربردهای گوناگونی است که تاثیر مستقیم بر زیباشناسی میگذارد.
ترانزیشن/ترنزیشن/Transitionچیست: آموزش/زیباشناسی/تکنیک
خلاصه
در این راهنما قصد دارم یکبار به صورت کامل شناخت مفصلی از کلمه های ترانزیشن/ترنزیشن/Transition در تدوین فیلم و ویرایش ویدیو به شما ارائه کنم تا بدانید در طول زمان ترنزیشنها برای چه اهداف و زیباییهایی در نرم افزارهای تدوین فیلم وجود آمده اند. این مقاله توسط مانی سافت گردآوری شده است. به دلیل اینکه کاربران این صفحه را راحتتر در اینترنت پیدا کنند ما از سه کلمه ترانزیشن/ترنزیشن/Transition استفاده نمودیم.
آپدیت
این راهنما در تاریخ 1402/11/15 بصورت کامل آپدیت و از نو نوشته شد تا خوانندگان آن با جدیدترین موارد بروز شوند.
شناخت لفظ اصلی.
کلمه اصلی انگلیسی Transition و در فارسی لفظ صحیح آن ترنزیشن است اما افرادی به آن ترنسیشن و ترانزیشن و ترانسیشن نیز می گویند.
ترنزیشن در تدوین فیلم چیست
ترنزیشن یک نوع افکت و همچنین می توانید یک تکنیک باشد که در زمان تولید فیلم و ویرایش ویدیو در مرحله پست پروداکشن بر روی نماهایی از فیلم قرار میگیرد و وظیفه اصلی آن ایجاد یک احساس برای رفتن از یک نما به نمای دیگر یا از یک کات به کات دیگر است البته نه به همین سادگی چون هر ترنزیشنی را نباید بین هر دو نمایی قرار دهیم.
در زمان تدوین فیلم ، وقتیکه یک تدوینگر میخواهد از یک نما به نمای دیگر برود از ترنزیشن استفاده می کند. وقتی که یک برش یا کات میان دو نما یا دو کلیپ وجود دارد برای رفتن از نمای قبل به بعد را می توانیم ترنزیشن بگذاریم. به ویدیو زیر توجه کنید، تعدادی نما ، چیده شده که فقط کنار هم هستند و بین آنها یک برش ساده وجود دارد، حالا در نرم افزار تدوین فیلم دقیقا بین آنها یا روی برش ها ، ترنزیشن قرار میدهیم.
یک مثال از اجرای ترنزیشن.
فرض کنید با موبایل یا دوربین خود چند تکه فیلم و عکس گرفته اید حال میخواهید با یک موزیک، آنها را توسط نرم افزارهای ویرایش ویدیو، به ویدیو کلیپ تبدیل کنید، این قطعات را پشت سر هم قرار میدهید. بین هر ویدیو کلیپ یک بریدگی که به آن برش می گوییم قرار دارد. ترنزیشن باید آنجا قرار بگیرید. اگر ترنزیشن نباشد تصاویر ما پرش خواهند داشت، البته این پرش همیشه بد نیست و خودش یک تکنیک انتقال احساس نیز می باشد. حال ممکن است بخواهیم بجای پرش یا کات، یک جذابیت ایجاد کنیم و یا یک معنا به ویدیو بدهیم، از ترانزیشن استفاده میکنیم.
ترنزیشن فید Fade
معادل کلمه Fade در زبان فارسی آن محو شدن یا فید می باشد. این ترنزیشن یکی از پرکاربردترینها است که بدون استتثنا توسط تمام تدوینگران ویدیو استفاده میشود و و چیزی نیست که بخواهد قدیمی شود. در پایین با چندین ترنزیشن از نوع فید آشنا میشوید.
1.ترنزیشن فید سیاه
فرض کنید ویدیو تازه میخواهد شروع شود، در اغلب پروژه ها، تصویر اولیه سیاه است و به صورت محو شونده، تصویر از سیاهی کم کم به سمت روشنایی و تصویر اصلی فیلم حرکت می کند. همین اتفاق در انتهای بسیاری ویدیوها و فیلم ها نیز رخ میدهد، در حال مشاهده هستید تصویر اصلی آرام آرام محو شده و سیاه می شود. به این حالت فید به سیاه یا Deep to balck گفته می شود. این نوع فید یکی از افکت ها و تکنیک های دراماتیک در تولید فیلم است.
2.ترنزیشن فید سفید
در طرف دیگر ترنزیشن های پرکاربرد، ترنزیشن محو شونده سفید را داریم. دقیقا به جای سیاهی در مثال قبل، سفید را در نظر بگیرید با این تفاوت که در این ترنزیشن نور سفید زیاد خواهیم داشت که در بسیاری شرایط برای شبیه سازی لحظات رویایی مثبت و انرژی بخش مورد استفاده قرار می گیرد.
3.ترنزیشن مخلوط یا دیزالو Dissolve
این نوع به نام حل شونده معروف است. به این صورت که بر اساس فرمول های محاسباتی پیش فرض، فریم های دو تصویر در روشنایی و تاریکی ها با هم به نوعی همپوشانی اجرا می نمایند (همدیگر را می پوشانند). جالب است بدانید معمولا برای زمانی که بخواهیم دو صحنه را با هم مرتبط کنیم از این ترنزیشن استفاده خواهیم نمود (زیبایی شناسی فیلم). همچنین ممکن است بخواهیم گذشت زمان و انتقال از یک مکان به مکان دیگر را نیز بیان کنیم کاربرد دارد. وقتی که از این ترنزیشن استفاده می کنیم میتوانیم گذشت ماه ها و سال ها و ساعت ها را در مدت زمان یک چشم بهم زدن، به هم نزدیک کنیم که انگار آن مدت زمان گذشته است. این ترنزیشن در سالهای قدیم حین ویرایش ویدیو های هالیوودی کاربرد فراوانی داشت و امروزه کمتر استفاده می شود اما به این معنی نیست که نباید استفاده شود.
4.ترنزیشن فید وایپ Wipe
این ترنزیشن به معنای پاک کننده است. معمولا زمانی استفاده می شود که میخواهیم دو نمای مرتبط که ممکن است معکوس همدیگر از زوایای متفاوت باشند مورد استفاده قرار می گیرد. در فیلم سازی معمولا زمانی استفاده می شود که داستان فیلم در حال گفته شدن است و پس از آن نمایی از پروژه به نمایش گذاشته می شود. زمان دیگر میتواند برای داستانی باشد که در مکان های مختلف اتفاق افتاده است و همچنین در صحنه های زد و خورد و اکشن یا درگیری نیز مورد مصرف دارد.
5.ترنزیشن فید رنگی Fade Color
یکی دیگر از مدل های پرکاربرد ترنزیشن، فید های رنگی است. ترنزیشن سیاه را به یاد دارید ؟ فقط سیاه بود و سفید هم فقط سفید. فید رنگی می تواند هر نوع رنگی مثل قرمز ، آبی ، زرد نیز باشد. اینکه از چه نوع رنگی استفاده می کنید بستگی به داستان و موضوع ویدیو شما دارد. در اغلب نرم افزارهای ویرایش ویدیو امکان اجرای آن وجود دارد. در واقع ترنزیشن فبد رنگی ترکیبی از یک لایه تک رنگ مانند کالورمت Color matte و ترنزیشن دیزالو است. ترنزیشن دیزالو روی هر چیزی قرار بگیرد تاثیر مستقیم روی شفافیت آن لایه و ادغامش با لایه های زیرین خواهد گذاشت.
ترنزیشن ابتدای تصویر Fade in
- میتوانیم تصویر را به جای اینکه یکباره نمایش داده شود آرام آرام و تدریجی ظاهر کنیم
- برای شروع، اغلب از ترنزیشن سیاه و دیزالو استفاده می شود.
- برای شروع تیتراژ یک پروژه کاربرد دارد
ترنزیشن انتهای تصویر Fade out
اغلب برای خاتمه دادن تدریجی نمایش به کار برده میشود که باید با صدای انتهایی نیز همخوانی داشته باشد. در انتهای فیلم های سینمایی اغلب دیده اید که تصویر آرام آرام به سیاهی میرود، همان ترنزیشن است که پس از آن تیتراژ پایانی (اسامی تولیدکنندگان، بازیگران و...) نمایش داده میشود.
نکات فنی ترنزیشن فید
1.اختلاف وایپ و حل شونده : ترنزیشن دیزالو اغلب وقتی در انتهای کار گذاشته می شود به معنای خاتمه یافتن فیلم است، در زمانهایی که نمی خواهیم احساس اتمام را به نمایش بگذاریم از ترنزیشن وایپ استفاده می کنند تا اینگونه نشان داده شود که موضوع خاتمه نیافته.
2.ترنزیشن فید بجز اینکه مدلهای مختلفی از نظر زیباشناسی در تدوین فیلم دارد، دارای 2 کاربرد اصلی بنامهای فید این Fade in و فید اوت Fade out است. فید این برای زمانی که میخوایم وارد نما شویم و فید اوت برای زمانی که میخوایم از نما خارج شویم استفاده میشوند.
آشنایی با چند ترنزیشن پرکاربرد دیگر در تدوینفیلم
در هر نرم افزاری که بتواند تدوین ویدیو را انجام دهد، مجموعه فراوانی از انواع ترنزیشنها وجود دارد که هرکدام به انتخاب تدوینگر روی کاتها قرار میگیرد. اکنون میخوام شما را با چند ترنزیشنی که استفاده زیادی از آنها میشود آشنا کنم.
1.ترنزیشن فید شلاقی Whip pan
این ترنزیشن معمولا زمانی استفاده می شوند که دوربین یک حرکت سریع افقی یا پن Pan سریع را انجام می دهد. ترنزیشن شلاقی whip pan شبیه به wipe است اما مقداری سریع تر. از این نوع ترنزیشن معمولا برای رفتن از یک نما به دیگری انجام نمی شود و بیشتر برای رفتن از زوایه های مختلف یک دوربین استفاده می شود. فرض کنید دوربین را افقی به سمت راست تا لحظه ی فوکس روی سوژه نهایی می چرخانید، در این بین زمانی صرف می شود که دوربین به سوژه برسد، برای سریع تر شدن حرکت دوربین از ترنزیشن شلاقی استفاده می شود.
2.ترنزیشن زوم Zoom
چیزی شبیه به هیپ پن یا ترنزیشن شلاقی اما اینبار به حالت بزرگ نمایی. در تولید ویدیو های کمدی ، معرفی ، تبلیغاتی ، بسیار پرکاربرد و موثر است و انرژی خوبی به مخاطب منتقل خواهد نمود.
انواع محلهای قرارگیری ترنزیشن ها
همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید میتوانیم در ابتدا، انتها، میان کلیپها از ترنزیشنها استفاده کنیم. هرکدام میتواند از لحاظ نوع و مدت زمان نمایش با دیگری متفاوت باشد.
قراردادن ترنزیشن بر مبنای زمان یا تعداد فریم است. در اغلب نرم افزارهای ویرایش ویدیو، مدت زمان اجرای ترنزیشن 1 تا 3 ثانیه است، میتوان مدت زمان را افزایش و یا کاهش داد که این تغییرات به عوامل زیر بستگی دارد ؟
- موضوع پروژه
- احساسی که قرار است منتقل نماید
- نوع موزیک یا صدایی که با آن هماهنگ میشود
بطور مثال اگر پروژه ورزشی است که سرعت باید افزایش داده شود، اگر پروژه رمانتیک است باید با سرعت کمتری اجرا شود، اگر ویدیو گزارشی است که سرعت معمولی خواهد بود. سرعت اجرا روی یک تایتل یا عنوان میتواند خیلی آهسته تر از اجرای روی ویدیو باشد و البته همیشه نکات بیشتری وجود دارد.
در مورد زمان استاندارد یک ترنزیشن همه چیز به موضوع پروژه و هدف از ارائه آن بستگی دارد. مدت زمان استاندارد برای قراردادن ترنزیشن معمولا 1 ثانیه است. برای تعیین نوع سنجش اجرای زمان ترنزیشن دو روش وجود دارد:
- بر اساس ثانیه یا زمان
- بر اساس تعداد فریم
اگر سکانس 24 فریم باشد پس باید عدد پیش فرض ترنزیشن را نیز روی 24 فریم بگذاریم تا دقیقا 1 ثانیه اعمال شود اگر هم تمایل داشتید معیار را ثانیه قرار داده و عدد 1 را وارد کنید. فرض کنیم میخواهیم مدت زمان 3 ثانیه باشد و واحد نیز فریم، پس 3 ثانیه را در عدد فریم سکانس که مثلا 24 میباشد ضرب نموده و حاصل 72 خواهد شد. پیشنهاد میکنم ویدیو زیر که شناختی از فریم به شما می دهد را مشاهده کنید.
نقش فریم در مدت زمان ترنزیشن
ممکن است سوال داشته باشید که اگر همه تنظیمات با ثانیه انجام شدنی است پس فریم به چه کاری می آید؟
برخی تکنیک ها و نیازهای آینده، شما را به این سمت خواهند برد که مدت زمان هر ترنزیشن به یک سوم ثانیه کاهش یابد یعنی خیلی خیلی خیلی سریع اجرا شوند مثلا برای تکنیک فلاش یا برق نوری سفید. در این شرایط واحد را روی فریم گذاشته و اگر تعداد نرخ فریم سکانس، عدد 24 باشد، عدد 8 را وارد میکنید که سه برابر زمان ترنزیشن کمتر می شود پس سرعت اجرا بیشتر خواهد شد ( زمان اجرا کوتاه تر خواهد شد).
آشنایی با انواع گروه های ترنزیشن
هر برنامه تدوینی هنگام نصب شدن ، ترنزیشنهای زیادی دارد اما از آنجایی که هنرتدوین فیلم یک هنر سلیقه ای و تکنیکی نیز میباشد، بعد از مدتی احساس نیاز به داشتن ترنزیشنهای بیشتر و متفاوت تر احساس میشود. در لیست زیر تمام گروه های ترنزیشنها را بشناسید:
- آنهایی که با نرم افزار در زمان نصب ، فعال خواهند شد که ترنزیشن داخلی گفته میشوند.
- برخی دیگر مثل یک نرم افزار نصب میشوند و به آنها پلاگین گفته میشود.
- گروهی دیگر قالب آماده یا پریست هستند که به ترنزیشن سکانسی معروف میباشند.
- نمونه دیگر، فایلهای مخلوط شونده مانند matte هستند.
- برخی دیگر مانند اکستنشن هستند که دارای یک پنل جداگانه و به عنوان مکمل فعال خواهد شد.
- برخی دیگر را خود تدوینگران در همان برنامه ی خود میسازند.
- ترنزیشنهای موگرت Mogrt یا موشن گرافیکی.
- ترنزیشنهای بکگراند/پسزمینه سبز.
- ترنزیشنهای مخلوط شونده.
- ترنزیشنهای از نوع جلوه ویژه.
ترنزیشنهای معروف و حرفهای
اگر میخواهید ترنزیشن جدید استفاده کنید باید بدانید به دنبال چه گزینه هایی باشید. لیستی از عناوین آنها را برای شما آورده ایم :
Smooth Transition, Optic Transition, Wipe Transition, Shake Transition, Color Transition, Leak Transition, Light Transition, Dope Transition, Camera Transition, ink Teansition, Shape Transition, Glitch Transition, Prism Transition, Zoom Transition, و نمونه های فراوان دیگری وجود دارند.
نکات کلیدی استفاده بهتر از ترنزیشنها
- مانند یک آماتور برای هر کات ، یک ترنزیشن متفاوت نگذارید، سعی کنید در یک رشته ی زمانی ، ترنزیشن های شما یکدست و موثر باشند.
- اغلب حرفه ای ها فقط برای زمانی که میخواهند داستانی را تعریف کنند از ترنزیشن استفاده می کنند.
- معنای ترنزیشن ها را در خاطر بسپارید. مثلا ترنزیشن سیاه ، معنای تمام کننده دارد. استفاده از ترنزیشن سیاه میان دو صحنه که پشت سر هم و در یک مکان فیزیکی را نمایش می دهند معنای عجیبی خواهد داشت. ترنزیشن ها بی دلیل ساخته نشده اند.
- هر گونه زیادهروی در استفاده از ترنزیشن که موجب انحراف ذهن بیننده شود و یک حرکت غیرحرفه ای است. برعکس، اگر استفاده از ترنزیشن صحیح باشد یک پیوستگی خوب به ادامه جریان داستان کمک بزرگی خواهد نمود.
زیباشناسی در تدوین فیلم
یکی از شاخه های خیلی حساس و تاثیرگذار در هر پروژه ویدیویی که به جریان داستان ویدیو ( فیلم سینمایی، موزیک ویدیو، عروسی، کلیپهای عاشقانه و...) کمک زیادی میکنه، یادگیری اصول زیباشناسی در تدوین فیلمه.
اینکه چه زمانی و چرا و چطور از ترنزیشن ها باید استفاده کنید تا تثیر اصلیشون رو بزارن و بیننده و همراه ویدیو نگه دارن یکی از نکاتیه که باید یادش بگیرید.
پیشنهاد میکنم فرصت حرفهایتر شدن رو به خودتون بدین و چیزی رو که نسبت به تدوینگرهای دیگه ندارید رو بدست بیارید.
{manidownload_fullwidth 96}
سوالات پرتکرار
آیا میتوانیم به برنامه های تدوین، ترنزیشن جدید اضافه کنیم؟
بله. انواع آنها بالاتر معرفی شد که با نصب نمودن آنها تعداد زیادی ترنزیشن خیلی جذابتر اضافه میشود.
آیا خودمان میتوانیم ترنزیشن بسازیم؟
ترنزیشن سکانسی یا تجملی چیه؟
گروهی از زیباترین و پرکاربردترین ترنزیشنهایی هستند که با خود نرم افزارهای تدوین ساخته میشوند و صحنه های شگفت انگیزی را خلق میکنند.
لینک پکیج : دوره آموزش پریمیر پرو - نحوه استفاده ترنزیشن های سکانسی - هندی سیملس
آیا میتوانیم تنظیم کنیم که مدت زمان ترنزیشنها با هم متفاوت باشد؟
بله البته.
ترنزیشن جدید از کجا دانلود کنم؟
در اینترنت جستجو کنید و یادتون باشه هرکدام که نصب کردین و خوب نبود حتما حذفش کنید چون برنامه رو سنگین میکنن.
آماده اید برای یک شروع موفق؟
مجموعه کاملی از پکیج و دوره های آموزشی تدوین با نرم افزارهای مختلف منتظر شما هستن.
دیدگاه ها
ایمیل شما نمایش داده نمیشود