دوربین فیلمبرداری باید براساس نوع پروژه ها و مدت زمانی که میخواید هربار ضبط کنید و همچنین تکنیکهایی که همزمان در حین ضبط لازمه که اجرا کنید باید انتخاب بشه و نباید برید سراغ گرانترین چون ممکنه قیمتهای پایین براتون خیلی بهتر باشن و بتونید 2تا دوربین بخرید با 2نوع کارایی.
مشاوره خرید - انتخاب دوربین برای فیلمبرداری
آشنایی با انواع دوربین های فیلمبرداری.
- دی اس ال آر DSLR.
- کمکوردر CAMCORDER.
- سینمایی.
- اسلوموشن.
- ورزشی یا حرکات اکشن.
- مجهز به لرزشگیر.
- هلیشات یا کوادکوپتر.
1. دوربین های دی اس ال آر DSLR.
کسانی که قصد شروع به فیلمسازی با بودجه پایین را برای کارهای مستند و یا گاها موزیک ویدیو و کلیپ دارند،به آنها پیشنهاد میشود.
این نوع دروبین ها دارای تنوع بسیار زیاد در برند و مدل هستند و یکی از بهترین مزیت های آنها قابل تعویض بودن لنز میباشد.نکته ای که باید در حالت کلی این دوربین ها در نظر گرفت،هدف از ساخت آنها گرفتن عکس میباشد و نه فیلمبرداری و کارهای ویدیویی!اما از آنجایی که بحث بودجه به میان می آید تولیدکنندگان این دوربین های عکاسی،قابلیت های فیلبرداری را با امکانات و کیفیت های مناسبی در آنها قرارداده اند.
به عنوان مثال دو دوربین پاناسونیک جی 7 و کانن 80 دی ، دو گزینه از بهترین گزینه های تولید فیلم و کلیپ هستند که به دلایلی از سایر دوربین های دی اس ال ار هم رده خود برتری دارند.
یکی دیگر از دلایلی که موجب میشود به سمت دوربین های دی اس ال آر برویم ، مدل های است که سنسورهای بزرگ دارند که این سنسورهای بزرگ موجب ذخیره عمق میدان های سینمایی یا همان بلور بودن بکگراند سوژه ، کاهش نویز در فیلم است که همین قابلیت یعنی بلور یا مات بودن بکگراند سوژه در فیلم،یکی از تکنیک های خاص و زیبای تولیدات سینمایی است.
مورد بعدی که موجب انتخاب این دوربین ها میشود،استفاده و کاربری ساده آنها است که هر شخصی با توان جسمی معمولی میتواند تصاویر مناسبی بگیرد،نکته ای که باید مد نظر گرفت اینکه،دوربین های دی اس ال آر،دارای ابزارهای جانبی متنوع و متعددی هستند که با اتصال آنها به دوربین،میتوان توانایی گرفتن فیلم و کیفیت کار را بسیار بالا برد.
وجود قابلیت لرزشگیر،اتصال و یا تعویض لنز،اتصال به ابزارهای حرفه ای سینمایی،کاربری آسان،تصویربرداری در شرایط نوری کم ، امکان اتصال میکروفون ، تنها بخشی از مزایای این دوربین ها میباشد.
2. دوربین های کمکوردر CAMCORDER
سری بعدی دوربین های فیلمبرداری ، دوربین های کمکوردر نام دارند.
از دلایل خیلی مهم برای خرید این نوع دوربین، امکان ضبط بی وقفه و طولانی است.
از مشخصه های این دوربین ها میتوان به بدنه بزرگ،قدرت در زوم با لنزهای داخلی،قابلیت اتصال میکروفون های حرفه ای،قابلیت اتصال هدفون برای گوش نمودن به صدا،اشاره نمود.باید بدانید کار کردن با این دوربین ها و رکورد ویدیو،بسیار ساده تر و راحت تر از دوربین های دی اس ال آر میباشد که به همین دلیل بسیاری فیلم ها و تولیدات اخبارهای تصویری از این گزینه استفاده مینمایند که مدلهای دیگری مانند XL1 , PD175 و هستند.
در مقابل دوربین های دی اس ال آر،این دوربین های پیشرفته برای فیلمبرداری در شرایط نور کم مناسب نیستند و همچنین به دلیل کوچک بودن سنسور ، تکنیک عمق میدان یا همان بلور یا مات بودن پشت بکگراند را به زیبایی دی اس ال آر تولید نمیکنند.
3. دوربین های سینمایی.
میرسیم به دوربین هایی که دوربین سینمایی نام دارند.
یکی از بهترین مدل این سری ، کانن Canon C100 Mark2 میباشد،بسیار با کیفیت و عالی بوده که از برترین قابلیت های آن،امکان تعویض لنز و استفاده از لنزهای تولید شده توسط شرکت کانن برای دوربین دی اس ال آر میباشد.
سنسور این دوربین بسیار بزرگ و 35 میلیمتر میباشد تا بتواند یک عمق میدان بسیار بی نظیر به همراه نویز کم را برای شما بوجود بیاورد،همین تکنیک در زمان تولید کلیپ های تجاری،تصویربرداری از محصولات،مراسمات به کار شما ارزشی بسیار بالا داده و موجب جذابیت میشود.
کاربری این دوربین بسیار آسان و کیفیت ویدیوهای آن از سری دی اس ال آر بسیار عالی تر است چرا که بر خلاف دوربین های دی اس ال آر ، مختص به رکورد و تولید ویدیو ساخته شده است.
با این سری دوربین میتوانید تصاویری بگیرید که حرفه ای ها آنها را میگیرند و جالب اینکه ادجاست یا تصحیح نمودن تنظیمات در صحنه های مورد رکورد،توسط تنظیمات داخلی براحتی انجام میگیرد.
از آنجایی که این دوربین بصورت حرفه ای برای گرفتن فیلم های سینمایی آماده شده،امکان گرفتن عکس ندارد و از ارزش آن چیزی کم نمیشود.
این دوربین به گونه ای ساخته شده است که با انجام تنظیمات،تصحیح رنگ و نور سینمایی در زمان رکورد موجب میشود بعد از رکورد،نیاز به تصحیح رنگ یا کالورگریدینگ نباشد.
4. دوربین های اسلوموشن.
یکی از لذت بخش ترین صحنه ها در فیلم،صحنه های بسیار آهسته میباشد.
خیلی اوقات لازم است تا از پرتاب یک جسم مانند گوشی موبایل،یا حرکت یک ماشین سریع،یا صحنه ورزشی یا یک موزیک ویدیو از خواننده،تصویری را با سرعت بسیار پایین و اصطلاحا خیلی صحنه آهسته رکورد کنید،این تصاویر توسط چنین دوربین هایی گرفته میشود که Slow motion هستند.مدل این دوربین Sony PXW-FS5 میباشد.
به طور مثال این دوربین میتواند از 240 تا 960 فریم بر ثانیه و همچنین خیلی بیشتر را ضبط کند.
مدت زمان ویدیو : 8دقیقه
5. دوربین های ورزشی یا حرکات اکشن.
کار با این دوربین ها گاها سخت است اما بسیار پرکاربرد هستند.
با قراردادن این دوربین بر روی دوچرخه ، کلاه موتور سوار ، اتصال به اسکیت سوار،قراردادن بر روی ماشین،بستن به بدن حیوانات،تصاویری هیجانی را رکورد می نمایید که با هیچ دوربین دیگری نمیتوان آنرا فیلمبرداری نمود.
این دوربینها امکان دیدن فیملهایشان توسط ابزارهای وایرلس مانند موبایل یا تبلت از راه دور امکان پذیر است.
اگر کلمه گو پرو Go Pro را شنیده باشید منظور همین سری از دوربین ها میباشد.
6. دوربین های مجهز به لرزشگیر.
ابزارهایی که از موبایل شما و یک لرزشگیر ترکیب شده اند. تصاویری که با این دوربین ها گرفته میشود بسیار نرم میباشند و فاقد لرزش های شدید است.
با سیستم لرزشگیری که در این ابزار که به آن Osmo اوسمو ، گفته میشود قرار گرفته است ، اگر با قدمهای تند و سریع حرکت کنید ، بعد از مشاهده باورتان نمیشود که در زمان گرفتن فیلم ، شخص دویده است.
برای استفاده از این دوربین،باید موبایل یا تبلت خود را به آن متصل کنید. نکته مهم اینکه این دوربین صدا رکورد نمیکنید و فقط تصویر را میگیرد. در بسیاری از مراحل تولید کلیپ و رکورد موزیک ویدیو،تیزرسازی،کاربردهای مناسبی دارد.
در حال حاضر حداکثر کیفیت تصاویر آن ، فورکی میباشد.
7. هلیشات یا کوادکوپتر
در پروژه های امروزی به جرات میتونیم بگیم که برخی از زیباترین صحنه های فیلم اونهایی هستن که از آسمان و توسط دوربینهای هوایی با نامهای مستعار هلیشات/کوادکوپتر ضبط میشن و اگه در پروژه ای چنین نماهای هوایی وجود نداشته باشه جای خالیش کاملا احساس میشه. شاید بدنباشه در مورد خرید یا استفاده از این نوع دوربینها هم فکر کنید چون نماهایی رو ضبط میکنه که با پایین کاملا متفاوت هستن.
حتما مدنظر بگیرید
- دوربین به اندازه ای باشد که نگه داشتنش برای زمان های طولانی راحت باشد که هندی کم و دی اس ال آر ها بدون ابزارهای نگهدارنده کارایی ندارند )
- تنظیمات تصویربرداری در آن بصورت دستی در اختیار فیلمبردار باشد تا بتواند میزان نور و سایر موارد را کنترل کند ( سری های هندی کم و کوچک ، گو پرو ، اوسمو ، فاقد این تنظیمات هستند )
- با اینکه خیلی از دوربین ها دارای لنزهای پیشفرض و غیر قابل تعویض هستند و زوم در آنها ممکن است کافی باشد ، اما برای مصارف سینمایی حتما گزینه ای که لنزهای دیگر را میتوان بر روی آن نصب نمود را انتخاب کنید ( مانند دی اس ال آر ها و سینمایی حرفه ای )
- برای رکورد صدای مستقیم ، امکان اتصال میکروفون های حرفه ای را داشته باشد ( در دی اس ال آر ها و حرفه ای سینمایی و خبری امکان پذیر است )
- یکی از پرکاربردترین قابلیت ها ، امکان لرزشگیر در دوربین است،دوربین شما چه بر روی لنز و یا چه داخلی حتما آنرا داشته باشد ( در دی اس ال آر ها و حرفه ای سینمایی و خبری و در برخی هندی کم ها امکان پذیر است )
- آپشن خیلی مهمی مثل سنسور که همیشه حرف برای گفتن دارد را بزرگترین در نظر بگیرید ، چرا که هر چقدر سنسور دوربین بزرگتر باشد ، عمق میدان کمتر و بلور بکگراند بهتری و نویز کمتری را خواهد داشت ( سری های دی اس ال آر مانند کانن فایو دی ، سیکس دی و ... و سینمایی حرفه ای این قابلیت را دارند )
- آپشن خیلی مهم دیگر ، فرمتی است که رکورد انجام میشود یعنی همان MP4 ، دقت کنید هر چه میزان فایل تولیدی دارای فشردگی کمتری باشد در زمان ادیت در پریمیرپرو و افترافکتس و فاینال کات ، سرعت بیشتری و روانی بهتری خواهید داشت،ام پی فور اغلب دارای نسخه های متعددی است و ما همیشه پیشنهاد فرمت mov را داریم اما امروز فرمت های ام پی فور مناسبی نیز تولید میگردد
- مگاپیکسل که همیشه حرف برای گفتن دارد را بیشترین در نظر بگیرید،بطور مثال مگاپیکسل برای رکورد فیلمهای فول اچ دی 2 میباشد،پس دوربین در حالت فیلمبرداری حتما حداقل دو مگاپیکسل ویدیویی کیفیت داشته باشد
- به یکی از مهمترین گزینه ها همیشه دقت کنید که آن ، فوکس اتوماتیک و تشخیص چهره یا تمرکز اتوماتیک بر روی سوژه در فیلمبرداری است ، این نکته بسیار بسیار مهم است مخصوصا برای فیلمبرداری در مراسمات که چهره های متعدد در تصویر وجود دارد و دوربین باید بتواند این تشخیص اتوماتیک در حالت ویدیو را بخوبی انجام دهد.این گزینه در دوربین هایی مانند کانن 70 دی ، 80 دی ، فایو دی مارک 4 و همچنین سری سینمایی حرفه ای موجود است.
- نکته دیگری که مدنظر بگیرید اینکه،دوربین های دی اس ال آر مانند کانن مارک 2 یا 3 دارای محدودیت در مدت زمان رکورد یکباره هستند مثلا کانن مارک 2 فقط 12 دقیقه فیلم در یک رکورد میگیرد و دوربین متوقف میشود و مارک 3 مدت زمان 30 دقیقه ، پس باز هم باید در خرید دوربین های دی اس ال آر برای رکودهای طولانی تر دقت نمود.
- اگر قصد گرفتن عکس را دارید ، خوب است که دوربینی را فقط برای گرفتن عکس و گاها فوتیج های کوتاه تهیه کنید .
- در دی اس ال آر ها قابلیت فیلمبرداری نیز هست اما بهتر آن است که از هر دوربینی با توجه به هدف تولید آن استفاده کنید ، اگر مقداری دقت کنید ، شرکتی مثل کانن و نیکون هیچوقت همه قابلیت ها را در یک دوربین قرار نمیدهند و این بجز مسائل تجاری دلایلی دارد ، مثلا به یک مراسم میروید باید چند ساعت طولانی رکورد انجام دهید ، پس سری دی اس ال آر با گرمایی که تولید میکند ، احتمالا آسیب دیدنشان زیاد است و نکته دیگری که وجود دارد اینکه ، دوربینی مثل دی اس ال آر ، دارای سنسوری حساس است که اغلب نور شدید مستقیم آفتاب و نورهای لیزری در جشن ها موجب تولید پیکسل سوخته در آنها میشود.
- با توجه به اینکه دوربینهای دی اس ال آر در مدت زمان رکوردهای طولانی محدودیت دارند پس دقت نمائید اگر رکوردها طولانی هستند ، آنها را انتخاب نکنید.
فیلمبرداری به روش واید Wide/اولترا واید Ultra wide/صفحه کشیده
وقتیکه میخواید دوربین فیلمبرداری بخرید شاید بهتره بدونید که قابلیتی بنام واید Wide وجود داره که به دوربین و لنزهای اون مربوطه.
به عنوان یک فیلمبردار که با دوربین های نیمه حرفه ای و حرفه ای، فیلم ضبط میکنید باید بدانید بیشتر مخاطبین پروژه فیلمبرداری شما کدام دسته هستند؟ آیا فیلم در شبکه های مجازی پخش می شود یا در سینمای خانگی یا سینما؟ با توجه به چنین موضوعاتی طول و عرض فیلم در دوربین تنظیم خواهد شد.
فیلم وایدWide/صفحه کشیده
واید اسکرین یا صفحه نمایش کشیده یکی دیگر از اندازه هایی است که در سینما کاربرد دارد و نسبت تصویر آن 2.35:1 میباشد.
تصویر بالا یک نمونه واید اسکرین میباشد. با توجه به نسبت 2.23:1 طول و عرض ویدیو به 1920 در 815 تغییر خواهد یافت. این نوع تصویر در بالا و پایین خود کادرهای مشکی خواهد داشت که به واسطه وجود آنها، فیلم مقداری کم ارتفاع تر شده و از نظر برخی مخاطبین خوب نیست چون فیلم تمام کادر نمایشگر را پوشش نمی دهد. بسیاری از دوربین ها در ساختار اصلی ضبط ویدیو ممکن است این کادرها را ایجاد نکنند و تصویر بدون آنها ذخیره شود و حتی برخی از دوربین ها تنظیماتی دارند که میتوان تعیین نمود که این کادرها که اصطلاحا به آنها Letter box گفته میشود، وجود داشته باشند یا خیر. پس همیشگی نیستند.
نسبت تصویر
به نسبت تعداد پیکسل های افقی و عمودی در طول و عرض فیلم، نسبت تصویر گفته میشود.
لینک مفید : آنامورفیکAnamorphic و نسبتتصویر Pixel Aspect Ratio در تدوین
اولتراوایدUltra wide/خیلی صفحه کشیده
مدل بعدی فیلم های سینمایی صفحه کشیده، بنام اولترا واید هستند. طول و عرض این فیلم ها گاها 5120 در 1440 و نسبت تصویر 32:9 هستند که همان شرایط توضیح بالا که ممکن است لترباکس نداشته باشند نیز برای آنها وجود دارد.
سوالات پرتکرار
چرا فیلمها با اندازه واید و اولترا واید ضبط می شوند؟
علم همیشه در حال پیشرفت است و سینما نیز یکی از پیشرو ترین مقوله های آن میباشد. میل سینماگران به بردن مخاطبین در ژرفای فیلم و صحنه های سینمایی از سالهای دور به بخشی اصلی در هر فیلم تبدیل شده است.
اگر تجربه نشستن در مقابل تلویزیون و مانیتورها این نوع نمایشی را داشته باشید حتما احساس جدیدی برای شما خواهد بود. تصاویر دارای عمق بیشتر هستند و نمایی سینمایی تر دارند.
نکته دیگر اینکه در تصاویر واید و اولترا واید سینماگران میتوانند فضای بیشتری را به نمایش بگذارند که مزیت بهتری در مقابل تصاویر غیر واید است. بسیاری فیلمهای سینمایی امروزی در استودیوها دارای بکگراند های دیجیتالی بوده و دقیقا از حالت نمایشی واید و اولترا واید استفاده می کنند.
بهترین اندازه برای فیلمبرداری کدام است؟
به طور معمول اغلب پروژه ها با اندازه نسبت تصویر 16:9 و فول اچ دی ضبط می شوند. اندازه های 2K , 4K , 6K , 8K , 10K نیز اغلب با همین نسبت ضبط می شوند. اگر به دنبال گزینه مناسب هستید این نسبت برای فیلمهای عروسی، تلویزیونی، تبلیغاتی کاملا مناسب است.
آیا خوبه که از یک دوربین برای تمام انواع ضبطها استفاده بشه؟
برای همه بجز ضبطهای طولانیه بیشتر از 20 دقیقه.
آماده اید برای یک شروع موفق؟
مجموعه کاملی از پکیج و دوره های آموزشی تدوین با نرم افزارهای مختلف منتظر شما هستن.
من قصد خرید دوربین برای تولید محتوا در اینستاگرام دارم
بین خرید دوربین سونی zv-e10(دورین مخصوص بلاگری و سنسور sony 6400) و کنون 90d و گزینه دومم هم گوشی موبال آیفون 13 پرو مکس هست
شما کدام یک رو پیشنهاد میکنید؟
من کارهاتون رو مشاهده کردم از عالی بالا تره
یه دوربین 90dبا لنز 135_18 از سایت دی جی کالا با گارانتی ۳۶ ماهه ایده ال خرید کردم این نوع لنز برای مستند سازی و کلیپ های.....خوبه؟
محبت دارید. بهتره پکیج های اموزشی رو مشاهده کنید گزینه های خوبی تولید کردیم.
این لنز از نوع واید و زوم است یعنی دوکار انجام میده. لنز مناسبی هست. اگر F بزرگی هم داشته باشه که عالی میشه چون برای کلیپ سازی نیاز دارید.
ضمنا این میلغ برای نیاز شما خیلی زیاد است.
ما در خصوص قیمت پیشنهادی به شما نمیدیم، اما برای خرید دوربین در تایم های بالا استفاده از DSLR توصیه نمیشه. باید کمکوردر Camcorder بگیرید که انواعی مثل Canon Camcorder XC10
Panasonic HC-X1000
Panasonic HC-MDH3 AVCHD
و از این قبیل تهیه کنید.
ممنون ميشم كمكم كنيد
ممنون
مدلهایی مثل کانن 1300 یا نیکون 3500 پایینترین ها هستند با امکان تعویض لنز.
من براي تهيه فيلم آموزشي و قرار دانش توي شبكه هاي اجتماعي ميخوام اقدام به خريد يك دوربين با بودجه ١٠ ميليوني بكنم به نظر شما با توجه به توضيحاتي كه دادين من 80D بگيرم يا axp100 يا 55
لطفا راهنمايي بفرماييد
کیفیت خوبی داره اما محیط فیلمبرداری هم تعیین کننده است
نور هم تعیین کننده است
اگر محیط حدود ۱۲ متر به بالا و نور خیلی خوب هست این دوربین کانن خوبه.
شناخت خوبی از دوربین دیگه نداریم ، دوربینی که لنزش عوض نشه به کارتون نمیاد.
پیشنهاد میکنم بالای سایت محصولات اموزشی رو بخونید چون نکات فراوانی برای این راه شما داره.
دنبال خرید یک میکروفن با کیفیت با مارک معتبر جهت فیلمبرداری (خصوصا فیلمبرداری از صدای یک ساز مثل پیانو یا گیتار) هستم.لطفا راهنمایی بفرمایید.( برای دوربین کانن d80 )
برندهای زیادی هست.
اما shur گزینه بدی نیست فقط اینکه با گیتار برید و همونجا روی یک دستگاه تست کنید بعد خرید کنید.
خرید میکروفون بسیار حساس هست و ممکنه اشتباهی رخ بده.