کالریست یا کالوریست هم یک شغله و هم یک شخصه که میتونه یک تدوینگر باشه و یا فقط در زمینه اصلاح و تنظیم و درجه بندی رنگ ویدیوها بصورت تخصصی و کاملا حرفه ای کار کنه. خیلی باید آموزش بببنیه و روی ویدیوهای زیادی کار کنه تا بتونه آنچه که پروژه و تیم ساخت ویدیو ازش انتظار داره رو برآورده کنه. این شخص از پریست آماده استفاده نمیکنه.
کالریست Colorist رنگ شناسی در تدوین فیلم - شغل/چطور بشیم؟
کالریست یا کالوریست یا Colorist کیه و چیه؟
این دو کلمه که از کلمه انگلیسی Colorist گرفته شده.
- به یک شخص گفته میشه که میتونه یک تدوینگر ویدیو/فیلم باشه که در زمینه اصلاح و تنظیم و درجه بندی رنگ ویدیوها بصورت تخصصی و کاملا حرفه ای کار میکنه و دقیقا اون رنگ و نیازی که پروژه ازش انتظار داره رو بدست میاره.
- به یک شغل گفته میشه که کارش به صورت کاملا تخصصی اصلاح/تنظیم/درجهبندی رنگ ویدیوها در پروژه تدوین/ساخت فیلمه. تیمهای تولید ویدیو و فیلم به دلیل حساسیت زیاد رنگها برای بدست آوردن بهترین نتیجه از افرادی که برای این شغل آموزش دیدن استفاده میکنن.
مدت زمان ویدیو : 17دقیقه
تفاوت تدوینگر با کالوریست/کالریست
کالریست ها در واقع تدوینگر نیستن البته میتونن تلاش کنن که باشن اما چون این کار یک تخصصه و شاخه های زیادی رو مثل تدوین ویدیو در بر نمیگیره پس این افراد در چهارچوب مشخصی کارهای خیلی حساس و دقیقی رو انجام میدن و از اون فراتر نمیرن اما تدوینگر دارای توانایی های خیلی زیادتریه و زحماتش خیلی بیشتر از یک کالریست میتونه باشه. هر دوی این افراد میتونن 2تاش باشن اما بستگی به خودشون و شرایط کاریشون داره.
دلایل اهمیت وجود یک کالریست/کالوریست Colorist
شاید برخی افراد تصور کنن این کاری که کالریست میکنه خیلی هم سخت نیست، میشه با تست کردن چند تا پریست و فیلتر رنگ به نتیجه های دلخواه رسید اما واقعا اینطور نیست.
- پریست های رنگی برای ویدیوهای خاصی درست شدن و روی خیلی از ویدیوها درست کار نمیکنن.
- ویدیوافکت های رنگ هم اینطور نیستن که بگیری و بندازی روی ویدیو و همون رنگ دلخواه رو بهمون بدن.
- کالریست آموزش دیده تا فقط با خود قابلیتهای داخلی نرم افزار هر رنگی رو بدست بیاره.
- کالریست میدونه که ترکیب رنگ یعنی چی و چه رنگهایی با هم هارمونی بهتری دارن.
- کالریست از پرست آماده رنگ استفاده نمیکنه چون پول میگیره تا دقیقا رنگها رو بسازه.
- کالریست میدونه که چطور باید نماهای متفاوت از لحاظ رنگ و نور رو باهم مچ کنه تا کسی نفهمه.
- کالریست درک خیلی عمیقی از مولفه های Exposure - Highlight - Shadow - White - Black - Midtone - Contrast - Colors Channel - Hue - Tones داره که هرکدام چی هستن و چطور باید دقیقا تنظیم بشن.
کالریست بعنوان یک شغل
سالهای خیلی طولانیه که در کشورهای خارج از ایران شغل کالریست درست شده و افراد متخصص در این زمینه دارن پول درمیارن. سال 1397 هم مانی سافت با تولید اولین پکیج کالریست پریمیرپرو در ایران شروع به معرفی این شغل کرد پس، از اون سال کم کم در ایران شاهد خلق این شغل هستیم. امروزه در کنار اکثر تیمهای ساخت موزیک ویدیو و فیلم سینمایی ایرانی چنین اشخاصی وجود داره. البته که تدوینگرها تمام تلاشون رو میکنن که این کار رو هم خودشون انجام بدن و پولش رو بدست بیارن که شدنیه اما معمولا تدوینگرهایی که چندین کار انجام میدن فقط در یکیشون کاملا موفق میشن پس جا باز میشه برای ورود کالریست ها.
کالریست های مورد ستایش
به دلیل اینکه کالریستها میتونن کمک کنن تا با خلق رنگ ها و تنظیم حرفه ای ، مخاطب با داستان یا جریان فیلم خیلی بهتر همراه بشه و احساساتی که قرار بوده درک کنه رو بهتر بهش منتقل بشه برای تیمهای فیلمسازی و کارگردانها قابل احترام هستند چون بدون کمکهای اونها نتیجه ای که دنبالش هستن بدست نمیاد.
کالریست ها قهرمانان گمنامی هستند که کسی آنها را نمیشناسد ولی کارهایشان را همه می بینند.
حقوق و درآمد یک کالریست
بستگی به شرایط مختلفی دارد. طبق گزارش Glassdoor درآمد سالیانه و متوسط یک کالریست مبلغ 42.000 دلار در سال است اما این عدد با توجه به نوع نقشی که کالریست دارد کاملا میتواند متفاوت باشد. مثلا فریلسنر باشد و یا یک کارمند حقوق بگیر باشد و یا یک شرکت تخصصی در این زمینه بوده و با تیمها قرارداد میبندد.
مثلا حقوق یک کالریست که برای فیلمهای هالیوودی کار میکنه با اونی که برای شرکتهای تجاری رنگها رو تنظیم میکنه میتونه بین 30.000 تا 70.000 دلار متغییر باشه. در ایران آمار دقیقی فعلا نداریم اما اغلب پروژه ایه.
- در ایران
کالریستها دستمزدشون خوبه و رفته رفته به اون درجه عالی میرسه چون داریم میبینیم که سطح جذابیت و جلوه های ویژه فیلمهای ایرانی هم بالاتر رفته پس بازهم به کالریست ها نیاز پیدا میکنن. - در خارج
این شغل سالهاست که جا افتاده چون سینمای بیرون ایران از همون ابتدا به رنگ و تاثیراتش روی مخاطب واقف بودن.
وظایف کالریست و ارتباط با تیم فیلمسازی
یک کالریست باید با کارگردان و فیلمساز بصورت دائمی در ارتباط باشد تا بهترین پالت رنگ را برای کل پروژه و برخی نماهای خاص مشخص کنن. کالریست ها همیشه آخرین مرحله از تدوین فیلم وارد کار میشوند. وقتی که پروژه بصورت کامل تدوین شد در اختیار کالریست قرار میگیره تا مطابق پالتهای مشخص شده رنگ آمیزی کل پروژه رو انجام بده.
- ارتباط مستقیم با کارگردان و فیملساز برای تعیین بهترین پالت های رنگ.
- اصلاح/تنظیم رنگ و نور.
- درجه بندی رنگ.
یک کالریست باید بتونه ارتباطات خوبی با کارگردان ها و فیلمسازها داشته باشه چون به تنهایی نمیتونه رنگها رو تعیین کنه پس اگه روحیه همکاری دارید میتونید موفق بشید.
مراحل تبدیل شدن به یک کالریست Colorist
اگه تصمیم دارید یک کالریست بشید و یا مثل یک کالریست رنگشناسی در ویدیو و فیلم انجام بدین توضیحات زیر روشنگر راه شماست.
- حتما باید یک نرم افزار حرفهای تدوین فیلم انتخاب کنید و در حد اولیه بتونید با اون کار کنید.
لینک مفید : 6 بهترین برنامه تدوین ویدیو که هر تدوینگری باید بشناسد! - بعد از اون باید قدم در یادگیری کاملا تکنیکی و تخصصی رنگشناسی در همون نرم افزار بزارید. مانی سافت فعلا میتونه شما رو در نرمافزار پریمیرپرو به یک کالریست تبدیل کنه.
لینک پکیج : دوره آموزش پریمیر پرو - تنظیم و درجه بندی حرفهای رنگ - کالریست - با تیم های کوچک ساخت ویدیو وارد کار بشید. این یک فرصت خیلی خوب برای شروعه.
- اگه قرارشد بعنوان دستیار یک کالریست کار کنید، قبول کنید چون تجربیات خیلی خوبی بدست میارید و با ابزارهای حرفهایتری آشنا میشید.
- نمونه کار بسازید و در شبکه های مجازی پخش کنید. ویدیوهای قبل از درجه بندی و بعد از آن را بسازید.
- اگه خارج هستید و دنبال این شغل، سایت های https://www.indeed.com/ و https://www.glassdoor.com/Job/index.htm میتونه خیلی بهتون کمک کنه.
ابزارهای یک کالریست
این شخص مانند سایر هنرمندان و خلاقان، نیازمند وسایل مورد نیاز خود میباشد و برخلاف خیلی از تدوینگران، ابزارهای کالریست باید بسیار دقیق باشد چون کارهایی که روی رنگ ویدیوها انجام میدهد در سراسر دنیا باید در تمام نمایشگرها بصورت کاملا یکدست دیده شود.
- مانیتور
حداقل 24 اینچ ، توانایی گسترده های رنگی Rec709 - P3 و بزرگتر را داشته باشد. اگر قرار است ویدیوهای 10بیت کار کند مانیتور حتما باید امکان نمایش 10بیت رنگ را داشته باشد. - کارت گرافیک
باید توانایی اتصال حداقل 2 مانیتور را داشته باشه. مثل مانیتور ، اگه اگر قرار است ویدیوهای 10بیت کار کند مانیتور حتما باید امکان نمایش 10بیت رنگ را داشته باشد. - پنل یا کیبورد مخصوص
این مورد معمولا در خارج ایران خیلی مرسومه که کالریستها یک کیبورد و صفحه شبیه داشبورد دارن که با وولوم ها میتونن جزییات و مولفه های رنگ و نور رو تغییر و تنظیم کنن بدون اینکه با موس یا کیبورد معمولی کار کنن.
بهترین برنامه تدوین فیلم برای کالریست شدن
در ویدیو زیر به یکی از مهمترین سوالاتی که اغلب تدوینگرها میپرسن پاسخ دادم. بسیاری سایتها و افراد دائما روی نرم افزارهای خاصی تاکید میکنن اما اینکه صحبتشون درسته یا غلط، در ویدیو زیر پاسخش رو ببینید.
مدت زمان ویدیو : 2دقیقه
سوالات متدوال در مورد کالریست
چقدر طول میکشه تا یک کالریست بشم؟
اگر مسیر یادگیری و تمرین رو درست طی کنید حدود 20 روز. البته که همیشه نیازمند تمرین و تجربه هم هستید.
آیا یادگیری یک برنامه برای کالریست شدن کافیه؟
بله.
آیا میتونم بعنوان یک شغل روی اون حساب کنم؟
اگه در خارج ایران هستید 100%. در ایران هم دیگه جا افتاده اما نه مثل خارج. پیشنهادم اینه که همزمان با کالریست شدن، یک تدوینگر خوب هم بشید چون خیلی از تیم های فیلمسازی هردوتاشون رو میخوان و خیلی بهتره که شما هردو باشید. کم کم به اونجا میرسیم که شغل کالریست در ایران مثل خارج اهمیت زیادی پیدا میکنه.
آیا کالریست در عکس هم کاربرد داره؟
بله البته. کسانی که در هنرعکاسی و طراحی فعالیت دارن مثل دنیای ویدیو، با موضوعاتی مثل تنظیم و درجه بندی رنگ روبرو هستند و همونقدر باید تخصص کافی داشته باشن. کالریست ها در عکس با نرم افزارهای مختلفی مثل کمرا راو، فتوشاپ و لایتروم و برنامه های دیگه ای کار میکنن.
لینک مفید : کمرا راو چیست - ویژگیها برای عکاس و طراح Camera Raw = ACR
لینک مفید : لایتروم Lightroom Classic چیست - ویژه عکاسها و مراکز چاپ
بهترین برنامه منتخب کالریست ها کدامه؟
برنامه های متعدد و عالی برای اینکار وجود داره ولی در بین اونها چندتاشون منتخب هستند و اینهم بگم برنامه ها با آپدیتهایی که ارائه میکنن همیشه امکاناتشون رو بیشتر و توانایی شون هم بالاتر میبرن. در حال حاضر برنامه هایی مثل پریمیرپرو - داوینچی - فاینال کات پرو - اوید از بهترین ها هستند.
لینک مفید : پریمیر پرو Premiere pro چیست - معرفی اجمالی
لینک مفید : فاینالکاتپرو Final Cut Pro چیست - برنامه تدوین فیلم
آیا درسته که فقط برای درجه بندی رنگ به نرم افزار دیگه ای بریم؟
اگه نرم افزاری که دارید کار میکنید جزو بهترین هایی هست که معرفی کردم، اینکار اشتباهه که بابت درجه بندی رنگ به برنامه دیگه ای برید. معمولا به دلایل مختلفی افراد چنین کار میکنن :
- برنامه رو در حد عالی نمیشناسن.
- گرفتار تبلیغات در شبکه های مجازی شدن.
بعنوان یک پیشنهاد، هیچوقت اینکارو نکنید و برنامه ای که دارید کار میکنید رو دقیق بشناسید چون خیلی بهتره که هم تدوین رو کامل انجام بدین و هم درجه بندی رنگ رو بصورت یکجا.
آماده اید برای یک شروع موفق؟
مجموعه کاملی از پکیج و دوره های آموزشی تدوین با نرم افزارهای مختلف منتظر شما هستن.
دیدگاه ها
ایمیل شما نمایش داده نمیشود