احتمالا درباره بیت رنگ Bit یا عمق رنگ یا عمق کیفیت یا Bit Depth شنیدین. در این صفحه بصورت فنی بسیاری از نکات آنرا یاد خواهید گرفت و تفاوت انواع 8bit , 10bit , 12bit را بدست می آورید.
کاملترین پاسخ بیت رنگ 8bit , 10bit , 12bit و عمق رنگ
تدوینگران و تولیدکنندگان محتوا
مخاطب اصلی این راهنما افرادی هستند که با نرم افزارهای تدوین فیلم مثل پریمیر ، فاینال کات ، داونچی و اوید ویدیو میسازن و سوالاتی در مورد اینکه چه تفاوتی بین 8bit , 10Bit , 12Bit هست رو دارن.
بیت رنگ - گیج کننده اما مهم
یکی از گیج کننده ترین کارهای دنیا اینه که بخواهیم بفهمیم واقعا رنگ در فیلم چه معنایی داره چون اصطلاحات خیلی زیادی در این راه وجود داره، مثلا از کلمات 8 بیت و 10 بیت در دوربین ها استفاده میشه و این در حالیه که نرم افزارهای تدوین فیلم صحبت از 8 و 10 و 12بیت رنگ در هر کانال دارن! با من باشید تا کامل یادش بگیرید.
8 بیت رنگ یا عمق رنگ
وقتی دوربین شروع به رکورد فیلم میکند و نور از لنز وارد میشود ، دوربین مجبور است که برای هر رنگ نور یک عدد تعیین کند،واحد رنگ RGB میباشد که در حالت عادی برای R=0 , B=0 , G=0 در نظر گرفته میشود که عدد صفر یعنی سیاهی کامل ، هر چقدر این عدد جلوی سه رنگ اصلی بزرگتر بشه یعنی اون رنگ روشنتر شده که در دوربین ذخیره میشه.
اگر در این موضوع عدد صفر به معنی سیاه باشه پس چه چیزی سفید را نشان میده ؟ این لحظه زمانی هست که کلمه عمق بیت Bit Depth بوجود میاد ، هرچقدر که این عدد از صفر بزرگتر باشه ما میگیم عمق بیت Bit Depth بیشتر شده.
یک مثال میزنیم تا بهتر متوجه بشید ، فرض کنیم یک رنگ آبی داریم ، رنگ آبی میتونه عددی بین 0 تا 255 رو بخودش بگیره ، عکس زیر را ببینید
حالا فرض کنید هر بار این دایره رو میچرخونید و کم و زیاد میکنید ، همونطور که میبینید عدد 255 کاملا مشخص شده و معنیش این هست که وقتی روی 255 قرار میگیرید ، از روشنترین رنگ تا غلیظ ترین رنگ 255 عدد وجود داره که شما کم کم اونها رو طی کرده و به 255 رسیدین و در واقع این 255 آبی نیست و اگر دنبال رنگ آبی هستیم عدد 128 آبی هست ، هر چقدر از 128 به 0 نزدیک بشیم رنگ از آبی به تیره میرسه و هر چقدر از 128 به 255 برسیم رنگ روشن و روشنتر میشه ، به این سیستم که تا 255 نقطه حرکت میکنه 8 بیت میگیم.
وقتی که میگوییم 0 یعنی در عدد صفر هیچ رنگ قرمز ، سبز ، آبی نیست و وقتی میگوییم مثلا 154 یعنی در هر رنگ 154 واحد رنگ از هر کدام وجود دارد. حالا اگر بگوییم 8 بیت ، یعنی در رنگ قرمز 255 واحد خواهیم داشت. وقتی که عدد رنگ به 255 برسد اصطلاحا میگوییم غلظت کامل یا Full Saturated در رنگ قرمز.
10 بیت رنگ یا عمق رنگ
حالا اگر همون رنگ آبی رو در نظر بگیریم ، تعداد نقاط ثبت شونده به 1023 تا میرسن ، همینجا دقت کنید و اشتباهی که خیلی ها میکنن شما نکنید ، اغلب تصور میکنن وقتی عدد از 255 به 1023 میرسه یعنی آبی ما خیلی پررنگ تر هست ، اما اینطور نیست ، معنی 1023 اینه که برای رسیدن به عدد 1023 در سایه ، گامهای بیشتر وجود داره ، دقت کردین ، گفتم در سایه ، پس یک نتیجه تا اینجا بگیرید که وقت بیت بیشتر میشه ، یعنی ما با سایه سروکار داریم.وقتی خوب به این موضوع و صحبت من فکر کنید ، به این نتیجه برسید که ارزش رنگ آبی که یک مثال است ، دقیقا یکیه یعنی عدد 255 رنگ آبی با عدد 1023 رنگ آبی یک ارزش و یک اندازه دارند اما چیزی که متفاوت میشه ، مقدار سایه هایی هست که در 1023 یا 10بیت بوجود میاد و ظرافت و جزئیات تصویر رو بیشتر میکنه.
نکته : اگر مقدار هر سه رنگ هم اندازه باشد یعنی قرمز =123 ، سبز=123 ، آبی=123 رنگی که حاصل می شود از ادغام این سه تا خاکستری با کد رنگ 646464 خواهد شد که در فتوشاپ قابل بررسی است. اگر مقدار هر کدام 0 باشد سیاه تشکیل می شود و اگر مقدار هر سه 255 باشد سفید تشکیل خواهد شد.
12 بیت رنگ یا عمق رنگ
به عدد نهایی نگاه کنید شده 4095 نقطه ، یعنی ظرافت بسیار زیاد در رنگ و سایه ها یه دیگه بگ جزئیات تصویر ، هرچقدر عدد بیشتر میشه ، وضوح و جزئیات خیلی بالاتر میره و دست من به عنوان یک تدوینگر یا طراح خیلی بازتره تا بتونیم تصحیح رنگ سینمایی انجام بدم.
بدونید که هر پیکسل بیشتر از یک رنگ داره در واقع هر پیکسل سه رنگ داره که همون RGB هست ، پس هر پیکسل سه رنگ داره که رنگهاش هم آبی و قرمز و سبز هستند ، که از این به بعد بجای آر جی بی RGB میتونیم بگیم YUV.
خوب دقت کنید که گیج نشید ، تا اینجا فهمیدیم که هر پیکسل دارای 3 رنگ هست ، حالا اگر یک دوربین با 8 بیت رکورد کنه یعنی هر کدام از 3 عدد به صورت جداگانه دارای 8 عدد هستند و به زبان ساده تر آبی 8 تا ، قرمز 8 تا و سبز هم 8 تا.
در صنعت فیلم دوربین ها دارای 8 بیت ، 10 بیت و 12 بیت هستند که اکثر دوربین ها با فرمت 8 بیتی رکورد میکنن ( یعنی در هر کانال رنگ 8 بیت دارن که میشه 24 ) ، دروبین های 10 بیت هم که کیفیت بهتری دارند اما دوربین های 12 بیت دیگه خیلی با کیفیت تر هستند که میشه مدل هایی مثل RED One.
نرم افزارهایی مثل پریمیرپرو و افترافکت از بیت رنگ 8 و 10 پشتیبانی میکردن که امروزه دیگه در افترافکت و پریمیر عدد 12 هم دیده میشه یعنی از 12بیت رنگ هم پشتیبانی میکنن.
شناور
اگر دقت کرده باشید لابلای صحبت هام از کلمه شناور استفاده کردم معنیش این هست که اگر هر عدد در رنگ از 0 تا 255 شروع بشه و ما بخوایم مثلا برای آبی عدد 128 بزاریم ، ممکنه نتونیم عدد 128 دقیق بزاریم و عدد ممکنه بشه 127 یا بشه 129 که به این حالت شناور میگیم.
اگر میخواهید از سیستم 16 بیت استفاده کنید نرم افزار افترافکت و فتوشاپ این قابلیت رو دارند و نکته ای که باید مد نظر بگیرید اینکه اگر فیلم های یک دوربین 16 بیت رو وارد نرم افزاری مثل پریمیر با 8 بیت وارد کنید ، پیکسلها 8 بیت در نظر گرفته میشن و نرم افزار اونرو مثل یک فیلم 8 بیتی تصحیح رنگ میکنه.
مقایسه 8بیت رنگ با 10 و 12بیت رنگ در عمق رنگ
به عکس زیر نگاه کنید ، بالا سمت راست سر سوژه که در سفیدی خالصی داره ، این یک ویدیو 8 و 16 بیتی بوده که با افزایش میزان نور در تصحیح رنگ به این اندازه رسیده و تمام اعداد هر سه کانال قرمز ، آبی ، سبز به انتها رسیده
حالا به تصویر پایین نگاه کنید ، اصلاح نور در یک ویدیو 12 بیت هست
بالا سمت راست سر رو نگاه کنید ، چقدر عالی همه جزئیاتش مشخصه !!!
یک نتیجه عالی میتونیم بگیریم ، وقتی در حال تصحیح رنگ و نور در نرم افزار هستیم ، خیلی اوقات اسلایدر تغییر رنگ و نور در پریمیر یا داوینچی یا اوید با افترافکت یا فاینال کات رو به انتها میرسونیم و میبینیم که تصویر خراب شده ، اما در تصویر 32 بیتی در خیلی اوقات این اتفاق خراب شدن نمی افته چون 32 بیتی جزئیات رو برای شما حفظ میکنه و تصویری خواهید داشت بی نظیر ، ( حال کی بره دوربین 32 بیتی بخره ).
در 8 بیت وقتی مقادیر ما 255 بود ، به دلیل شناور بودن مقادیر هر پیکسل ، در 32 بیتی ما انتهایی نداریم و کیفیت در اغلب شرایط مطلوب و خرابی نخواهیم داشت که باعثش همون شناور بودن هست البته در 32 بیت.
معنی Maximum Bit Depth
برسیم به این گزینه که در نرم افزار پریمیر و افترافکت و میدیا انکودر دیده میشه ، وقتی در تنظیمات خروجی این گزینه ر ا فعال میکنیم ، نرم افزار سعی میکنه با حداکثر بیت یعنی همون 12بیت رنگ خروجی رو بگیره که در برخی شرایط افکت هایی مثل گرادینت خوب در میان اما بدونید که وقتی این گزینه رو فعال میکنید اول اینکه پردازش خیلی سنگینتر میشه ، رم بیشتری مصرف میشه ، سرعت خروجی گرفتن پایین میاد ، اما بدونید اگر ویدیو شما 8 بیت باشه و خروجی رو روی 12بیت رنگ بزارید نباید انتظار اتفاق خاصی رو داشته باشید و از طرفی دیگه برای دیدن بیت های بیش از 8 ، باید مانیتور شما هم امکان پخش میزان بیت بیشتر رو داشته باشد.
عکس زیر نمونه ای از اختلاف 8 بیت و 16 بیت در فتوشاپ هست
تشخیص تعداد بیت ویدیو
نیاز به برنامه ای بنام Media info دارید. این برنامه هم در مک و هم در ویندوز کار میکنه و باید نسخه مورد نظر رو برای اون دانلود کنید.
برنامه را دانلود و نصب کنید. بعد از نصب در ویندوز ، روی هر ویدیویی راست کلیک کنید گزینه Media info میاید اونو بزنید. اگر در ویندوز یا مک این گزینه نیومد، خود برنامه رو اجرا کنید، از منوی File یک ویدیو انتخاب کنید تا عکس زیر ظاهر بشه.
حالا از منوی View , گزینه ی Tree را انتخاب کنید، تا تصویر زیر و گزینه ی مشخص شده را ببینید
جایی که با فلش مشخص کردم نشان دهنده مقدار بیت ویدیویی هست که دارید بررسی میکنید.
آماده اید برای یک شروع موفق؟
مجموعه کاملی از پکیج و دوره های آموزشی تدوین با نرم افزارهای مختلف منتظر شما هستن.
بسیار عالی و بصورت کامل و قابل فهم برای مخاطب بیان شد.
سپاسگزارم
مفید بود
با تشکر
من یه تعداد فیلم فورکی دارم، وقتی روی کامپیوتر اجراشون میکنم توی پلییر رنگ فیلم کمتر از حد نرمال نشون داده میشه، بقولا کمرنگه، اما وقتی فیلم رو با هارد روی تلوزیون فورکی اجرا میکنم رنگ فیلم طبیعی و پر رنگ دیده میشه.
راهی هست که بتونم رنگ فیلم رو توی پلییر سیستم هم طبیعی و پررنگ ببینم؟