JPG یا JPEG یک فرمت/ساختار تشکیل دهنده عکسهای دیجیتالیه که در تمام دستگاها و پلتفورمها بدون نیاز به برنامه خاصی قابل نمایشه. خیلی کم حجم و با کیفیته و برای آرشیو خیلی پرکاربرده. در این راهنمای مانی سافت دربارش بیشتر یاد میگیرید.
فایل عکس JPEG ، JPG چیست همه چیز را در مورد آن بدانید
امروزه در گوشی های موبایل، تبلت، لپتاپ و سیستم، سایت های اینترنتی و همه جا، عکسهایی با فرمت JPEG وجود دارد اما چرا این نوع فرمت عکس محبوب شده است؟ برای رسیدن به پاسخ اینکه JPEG چیست نکات بیشتر را در ادامه مشاهده کنید.
فایل عکس JPEG چیست.
یکی از استانداردترین ساختارهایی که برای نمایش عکس و تصاویر در دنیای دیجیتال وجود دارد، فایل JPEG میباشد. این فایل در سال 1980 میلادی ساخته شد و در سال 1980 به عنوان یک فایل رسمی و پرکاربرد معرفی گردید. در همان زمان دوربین های دیجیتال نیز به دلیل خوبی هایی که داشت در تنظیماتشان امکان ذخیره نمودن عکس با فرمت JPEG را قرار دادند. کلمه JPEG از Joint Photographic Experts Group آمده است.
فرمت فایل JPEG یک خانواده بزرگ است، در زیر با اعضای آن آشنا شوید :
- JPG
- JPEG
- JPE
- JIF
- JFIF
- JFI
یک فایل JPEG با حداکثر فشردگی، مقدار 24 بیت رنگ را در خود نگهداری میکند. منظور از فشرده سازی، کم حجم شدن فایل است. این قابلیت به افراد در ارسال عکس برای دیگران و ذخیره نمودن آن کمک فراوانی مینماید و شاید همین دلایل موجب محبوبیت فایل JPEG شده است که افراد میتوانند عکس هایی را با کیفیت نزدیک به عکس اصلی اما با حجم خیلی کمتر نگهداری کنند.
علت ساخته شدن فایل JPEG - JPG
در حدود سالهای 1986 بسیاری از عکاسان با مشکل عملیات پست پروداکشن روبرو شدند که زمان زیادی از آنها را قبل از چاپ عکس های دوربین میگرفت. قابلیت ذخیره شدن عکسها با فرمت JPEG در دوربین، موجب شد که حجم ذخیره سازی عکس پایینتر باشد و وقتی عکسها توسط پردازشگر دوربین تنظیم میشدند نیازی به سیستم برای تنظیم نبوده و براحتی عکسها پرینت شوند.
با توجه به اینکه فایل PNG بسیاری با کیفیت و عالی است اما در تعداد زیاد نیازمند هارددیسک و فضای بیشتر جهت ذخیره سازی دارد اما در مقابل، فایل JPEG با کیفیت بالا و حجم کم نیازمند فضای خیلی کمتری میباشد. طراحان سایت برای استفاده از فرمت PNG با مشکلات کندی در لود تصاویر آنهم در تعداد زیاد روبرو شدند، در همینجا فایل JPEG با حجم کم خود، جایگیزین خیلی خوبی برای آن شد.
کاربرد در عکاسی.
عکاس ها در دوربین های خود فرمت با کیفیت و بی نظیری بنام Raw راو را ذخیره میکنند. این فرمت تمام جزییاتی که از لنز به سنسور دوربین میرسند را با دقتی بالا ثبت میکند اما مشکلی وجود دارد. عکاسها همیشه نیازمند ذخیره فرمت راو نیستند و بسیاری اوقات تمایل دارند که عکسها را بصورت آنلاین و خیلی سریع و بدون ویرایش برای دیگران ارسال کنند. حجم کم و ارسال با سرعت بالا یکی از مزیت هایی است که هر عکاس را موجب میکند از فایل JPEG استفاده کند.
طراحان سایت و وبلاگرها.
این دسته از افراد همیشه تمایل دارند سایت ها و صفحاتی که در اینترنت میسازند با سرعت خیلی بالا لود شوند. لود سریع عکس یعنی رضایت بیشتر مخاطب سایت و ماندگاری او. پس فایل JPEG همان گزینه ای است که میتواند این امتیازات را به این گروه بدهد. امروزه این فایل میتواند 16.8 میلیون رنگ بیشتر را با حجم خیلی کم ذخیره کند و به همین دلیل فایل محبوب طراحان سایت و عکاسان شده است.
مزیت های فایل JPEG
. سازگارترین فرمت عکس میباشد که با انواع دستگاه ها، مرورگرها، سیستم ها همخوانی دارد و بصورت جهانی مورد قبول واقع شده است.
. حجم خیلی کم آن باعث شده تا ارسال و انتقال ان سرعت بیشتری داشته باشد و در کنار حجم کم، چشم انسان نیز براحتی نمیتواند افت کیفیتی که حاصل از کاهش حجم میباشد را تشخیص دهد و این نکته مهمی است.
. مرحله ادیت عکس ساده تر میشود چون برخی کارها مانند تنظیم اکسپوژر، وایت بالانس توسط دوربین، از قبل انجام شده است.
معایب فایل JPEG
. هرچند که کاهش حجم برای ذخیره سازی و ارسال امتیازی ویژه است اما کاهش خیلی زیاد حجم میتواند به لبه های پیکسل ها آسیب زده و از شفافیت و وضوح تصویر بکاهد.
. کاهش خیلی زیاد حجم میتواند پوسترایز شدن تصویر را بوجود بیاورد. با عملیات کاهش حجم شدید، مرز میان رنگ ها خراب خواهد شد و بلاک ها یا پیکسل های مربعی بوجود خواهند آمد. در واقع تصویر از حالت واقعی خارج میشود، بلور خواهد شد و احتمالا نویز ایجاد میشود. البته همیشه راه هایی برای جلوگیری از این اتفاقات وجود دارد اما دقت نیاز خواهد داشت که با آموزش و یادگیری شدنی است.
نحوه نمایش فایل JPEG
به دلیل ساختار نوع فایل، در تمام مرورگرها، دستگاه ها، نرم افزارها، به راحتی و بدون نیاز به برنامه ای خاص قابل مشاهده میباشد.
نحوه ایجاد فایل JPEG
زمانی که میخواهید پروژه های گرافیکی خود را از نرم افزاری مانند فتوشاپ و مشابه آن ذخیره کنید این امکان وجود دارد که فایل با فرمت JPEG ذخیره شود. این کار با دستور save as انجام خواهد شد. بسیاری سایت های اینترنتی نیز هستند که به صورت آنلاین هر فایلی به آنها بدهید، آنرا به فایل JPEG تبدیل مینمایند. در واقع چه در کامپیوتر و چه موبایل با هر نرم افزاری که عکسها را ویرایش میکنید امکان ذخیره کردن با این ساختار را دارند.
سوالات پرتکرار
آیا فایل JPG همان JPEG میباشد؟
بله دقیقا یکی هستند. در گذشته چون سیستم عامل MS DOS نمیتوانست پسوندهای 4 حرفی را نمایش دهد، به صورت 3 حرفی مانند JPG نشان داده میشد. فایل JPEG نام جدید و امروزی میباشد.
فایل JPEG چگونه حجم عکس را کاهش میدهد؟
با تغییر مقادیر رنگ و مسدود کردن گروههای پیکسل با رنگ یکنواختتر، اندازه فایل را کاهش میدهد. طوری که نیازی به ذخیره تعداد زیادی از پیکسلهای مختلف نیست. در حالی که این کار اندازه فایل را کاهش می دهد، با تغییر رنگ ها، تصویر واقعی را نیز تغییر می دهد. مقداری پیچیده است ولی این توضیح به زبان ساده تر اینگونه میشود که، در پیکسل های هر عکس، پیکسل های مشابهی وجود دارد که اگر آنها را حذف کنیم ماهیت اصلی عکس تغییر نمیکنید. فشرده سازی اینکار را انجام میدهد.
متا دیتا یا EXIF در فایل JPEG چیست؟
- تاریخ و زمانی که عکس ایجاد شده است.
- مشخصات دوربین به همراه تنظیماتی مانند اپرچر، سرعت شاتر و ... که عکس را گرفته است.
- کپی رایت کسی که عکس را گرفته است.
- موقعیت جغرافیایی که عکس در آن گرفته شده است.
لینک مفید : اگزیف EXIF در عکس چیست - چگونه به عکاس کمک میکند
یادگیری طراحی و گرافیک با فتوشاپ
کاملترین و دقیقترین پکیجهای آموزشی فتوشاپ برای برداشتن گامها از صفر تا حرفهای شدن.
دیدگاه ها
ایمیل شما نمایش داده نمیشود